16. huhtikuuta 2015

Amerikkalainen juustokakku

Viime aikoina on tullut leivottua ahkerasti, sillä meillä on käynyt vieraita uudessa kodissa harva se päivä. Tämä amerikkalainen juustokakku on päässyt leivontalistalle pariinkin otteeseen. Täällä päin palloa yleisemmistä hyydytetyistä juustokakuista kakku eroaa siten, että se paistetaan uunissa. Herkku tunnetaan myös nimellä New York Cheesecake ja parin vuoden takaisella New Yorkin reissullamme sain syödä tätä ihan autenttisessa ympäristössä. Tuo Junior´s-ravintolan juustokakku on varmasti parasta juustokakkua, mitä olen koskaan maistanut, mutta varsin hyvää tämä omatekoinen versiokin on. Perinteisesti amerikkalaisen juustokakun pohja tehdään digestive-kekseistä, mutta tällä kertaa kokeilin vaihtelun vuoksi mantelijauholla maustettua muropohjaa.


Pohja:
150 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoa
2 tl vaniljasokeria

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon kananmuna. Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Laita halkaisijaltaan n. 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, pingota vuoan reunat paikalleen ja levitä taikina vuokaan. Valmista täyte.

Täyte:
600 g maustamatonta, täysrasvaista tuorejuustoa
3 dl sokeria
1,5 rkl vehnäjauhoja
4 kananmunaa
200 g ranskankermaa
3-4 tl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori & mehu

Vatkaa tuorejuusto, sokeri ja vehnäjauho tasaiseksi massaksi sähkövatkaimella. Vatkaa joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Lisää lopuksi seokseen ranskankerma, vaniljasokeri sekä sitruunan raastettu kuori ja mehu. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan pohjan päälle.

Paista juustokakkua 160-asteisen uunin alatasolla n. tunti. Jos kakun pinta alkaa ruskistua liikaa, voit peittää sen leivinpaperilla. Tunnin kuluttua napsauta uuni pois päältä ja jätä kakku jatkokypsymään jälkilämpöön ainakin tunniksi. Kakun keskusta saa jäädä vähän hyllyväksi. Jäähdytä kakku huoneenlämpöiseksi ja siirrä sitten kylmään mehevöitymään yön yli. Kakkua voi toki syödä heti kun se on jäähtynyt, mutta maku pääsee ehdottomasti paremmin oikeuksiinsa vasta seuraavana päivänä.

Paistettu juustokakku ei ole mikään kauneuskilpailujen kuningatar, mutta maku voittaa ulkonäön 6-0. Halutessasi voit koristella kakun tuoreilla marjoilla tai hedelmillä, pelkkä tomusokerikin tekee jo ihmeitä. Itse en ole saanut kertaakaan paistettua kakkua ilman, että se halkeaa jälkikypsymisvaiheessa, mutta kuulemma jotkut onnistuvat siinäkin. Täytyy siis jatkaa harjoituksia...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti