13. elokuuta 2015

Kuningatar-toffeetorttu

Marja-aika on nyt parhaimmillaan ja jopa tämä antimarjastaja on löytänyt itsensä kyykkimästä marjapuskasta. Mies ja tyttö toivat viikonloppuna metsäretkeltään tuliaisiksi mustikoita ja vadelmia, jotka päätin hyödyntää leivonnassa. Saimme sopivasti sunnuntaiksi vieraitakin, niin pääsin hyvällä omallatunnolla pyöräyttämään piirakan. Tai kakun tai tortun, miksi tätä nyt pitäisikään kutsua. Kyseessä on siis jälleen muunnos banoffee piesta, jota olen aiemmin varioinut mm. piparkakku-puoloffeeksi. Englanniksi tämä olisi ollut luonnollisesti queenoffee, mutta suomeksi en tohtinut keksiä mitään nimihirviöväännöstä. Olkoon siis kuningatar-toffeetorttu. Tämä torttu on helppo ja nopea valmistaa sekä takuuvarmasti herkullinen. Voit käyttää mustikoiden ja vadelmien sijaan mitä tahansa marjoja, esimerkiksi punaherukat sopisivat kirpsakkuudessaan erinomaisesti torttuun.


Pohja:
200 g Digestive-keksejä
75 g voita
(1-2 rkl ruokokidesokeria)

Täyte:
1 prk (397 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa
2 dl vispikermaa
125 g mascarponea
sokeria
vaniljasokeria
n. 5 dl mustikoita ja vadelmia

Valmista pohja murskaamalla keksit monitoimikoneessa tai kaulimella. Sekoita keksimurujen joukkoon sulatettu voi sekä halutessasi ruokokidesokeri. Vuoraa n. 20-senttinen irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele keksimuruseos vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta pohja pakastimeen jähmettymään vähintään puoleksi tunniksi.

Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon mascarpone. Mausta seos maltillisesti sokerilla ja vaniljasokerilla, varo tekemästä siitä liian makeaa. Kun pohja on jähmettynyt, irrota se varovasti vuoasta ja nosta tarjoilualustalle. Lisää pohjan päälle karamellisoitu kondensoitu maito. Laita toffeekerroksen päälle vajaa puolet marjoista. Kuorruta piiras kerma-mascarponeseoksella ja koristele lopuilla marjoilla. Itse laitoin tuohon päälle koristeeksi vielä mintunlehtiä, sillä vieraamme tunnisti rikkaruohoiksi luulemamme kasvit mintuksi ja pitihän niitä heti päästä hyödyntämään!


2 kommenttia:

  1. Ihanan kuuloinen kaakku! Hmm, mintussahan on sellaiset sahalaitareunat? Mutta uskon että olette maistaneet ja todenneet mintuksi. :) Eilen juuri kyläpaikassa isäntäpari sanoi, että minttu on vallannut koko kukkapuskan, kasvaa ilmeisen hyvin siis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se kovasti mintulta maistui, niitähän on ilmeisesti tosi monta eri lajiketta. :) Ja tosiaan kasvavat kuulemma vähän turhankin hyvin, katsotaan valtaako tuo jossain vaiheessa kokonaan tilan meidän pensasmustikoilta.

      Poista